Ontspanning voor kinderen

Elk kind heeft het nodig om zich te kunnen ontspannen. Ontspannen is een belangrijke tool om tot rust te komen. En rust is noodzakelijk om de dag te kunnen verwerken en nieuwe energie op te doen om verder te ontwikkelen. 

Kinderen krijgen overdag een grote hoeveelheid aan prikkels te verwerken en soms lukt dit allemaal niet zo goed. Kinderen worden moe, prikkelbaar, krijgen psychosomatische klachten, zijn onrustig, snel afgeleid of krijgen driftbuien.

Wanneer een kind voor langere tijd aan spanningen wordt blootgesteld of als de hersenen meer prikkels ontvangen dan ze kunnen verwerken treed overprikkeling op. Het lichaam herkend overprikkeling altijd als stress. En hoe meer stress we ervaren, hoe meer stresshormonen het lichaam aanmaakt. Deze stresshormonen zorgen er voor dat we dingen minder kunnen onthouden. We kunnen dus wel stellen dat ontspanning de basis is om te leren. 
Leren ontspannen is iets wat bij kinderen alleen nog niet zo vanzelfsprekend is. Er is echter wel steeds meer wetenschappelijk bewijs dat de inzet van yoga, meditatie, mind-gym en onderlinge kindermassage prettige hulpmiddelen zijn om kinderen te leren ontspannen. 

En of we het nu hebben over de thuissituatie, de kinderopvang of het onderwijs, het vermogen tot leren en ontwikkelen wordt ten alle tijden be├»nvloed door (ont)spanning. Helaas wordt deze kennis nog te weinig toegepast.