Ontspannen met je kind(eren)

Wat is er nu mooier dan samen met je kind(eren) ontspannen. Even tijd nemen voor elkaar zonder de invloed van social media of andere factoren. Ik geef 5 tips om thuis  samen met je kind(eren) te relaxen. 

1. Los schudden

Gooi samen de overtollige energie er uit. Zet een muziekje op. (En nee, dit hoeft echt geen ‘zweverige yoga’ muziek te zijn. Maar denk eens aan een ritmisch swingend liedje of Afrikaanse trommel muziek). Sta stevig met beide voeten op de grond en schud alles los. Schud bijvoorbeeld eerst je handen en armen los, daarna je benen, billen en schud met je hele lijf. Shake it! 😉

2. Ontspan 

Ga samen met je kind op de grond, een matje of naast elkaar op bed liggen. Sluit de ogen en voel hoe de achterkant van je lichaam contact maakt met hetgeen waar je op ligt. Leg de handen op de buik en adem rustig in door je neus en blaas rustig uit door je mond. 

Bij kleine kinderen kan er bijvoorbeeld een knuffel of veertje op de buik worden gelegd. Vraag je kind dit rustig omhoog te duwen met de buik en daarna weer langzaam te laten zakken. 

3. Sta stevig als een boom 

Stel je voor dat je een boom bent en dat er vanuit je voeten dikke wortels diep de grond in groeien. Ga staan en maak één been zwaar. Ga met heel je gewicht op één been staan en plaats je andere voet op je enkel en draai je knie naar buiten. De handpalmen breng je tegen elkaar voor je borst. Wissel daarna van been. 

4. Masseer je kind 

De meeste kinderen vinden het fijn om geknuffeld, aangeraakt of gemasseerd te worden. Massage biedt rust en ontspanning en kan ook gewoon over de kleding heen. 

Ga achter je kind zitten en wrijf je handen warm. Leg je handen op de schouders van je kind en maak contact. Vervolgens kun je verschillende soorten bewegingen maken op de rug van je kind. Je kunt cirkelen, wrijven, wandelen,  plukken, drukken en tikken. 

5. Spaghetti oefening

Om te kijken of je kind echt lekker ontspannen is kun je de spaghetti oefening doen. Laat je kind op de grond of op bed liggen en laat het zich voorstellen gekookte spaghetti te zijn. Gekookte spaghetti is slap dus leg je kind uit dat het alle spieren lekker mag ontspannen/slap mag houden. Je kunt als ouder zelf één voor één de handen en voeten vast pakken en rustig de spieren los schudden om te voelen of je kind zich daadwerkelijk ontspant.   

In de kinderstudio - De Blije Boefjes - geeft Kimberley ontspanningslessen aan kinderen en biedt zij begeleiding en kindermassages aan kinderen die moeite hebben om zich te ontspannen. 

In de kinderstudio kunnen kinderen en hun ouders terecht voor een gevarieerd aanbod aan activiteiten voor kinderen tussen de 0 en 12 jaar. 

5 tips voor meer rust in de klas  

Creëer als leerkracht zelf rust momenten in de klas met deze 5 tips.

1. Kinderyoga
Zet tussendoor eens een leuke kinderyoga oefening in of organiseer een workshop Kinderyoga. De houdingen, bewegingen en ademhalingsoefeningen tijdens de yoga geven leerlingen rust, ontspanning, kracht en balans waardoor de concentratie verbeterd.
2. Onderlinge Kindermassage
Bij Onderlinge Kindermassage masseren leerlingen elkaar op de rug, over de kleren heen. Het doel van deze oefeningen is het creëren van rust, verbondenheid en een fijne sfeer in de groep.
3. Meditatie/Visualisatie
Meditatie kan een heel simpel stiltespelletje zijn tussen de lessen door, waarbij de leerlingen hun ogen dicht doen en ze meegenomen worden naar eerder die ochtend. Ze visualiseren; “Wat deed je, wie kwam je tegen, hoe liep je naar school?” Eindig met de zin: “Voel dat je op de stoel zit. Met je voeten op de grond en met aandacht in de klas.”
4. Mind-Gym
Laat leerlingen hun brein trainen met eenvoudige mind-gym oefeningen. Laat ze zich bijvoorbeeld eens bewust worden van hun ademhaling of leer ze hun dankbaarheid te uiten.
5. Senso Spel
Laat kinderen gebruik maken van hun zintuigen door bijvoorbeeld voelzakjes te maken met verschillende materialen. Laat de leerlingen raden wat er in de zakjes zit. Dit kan ook gedaan worden met het ruiken van geuren of proeven van verschillende smaken. Meer rust en ontspanning in de kinderopvang 

8 tips om meer rust en ontspanning op de groep te creëren.

1. Met aandacht spelen met de kinderen 

Allereerst is het belangrijk dat je speelt met de kinderen. In de praktijk blijkt dat er nog veel winst te behalen valt door in de groep te gaan zitten. Het is de kunst om dan ook echt alle regeldingen, zoals het schrijven van schriftjes, het doen van observaties of voorbereiden van oudergesprekken, los te laten. Fysiek, emotioneel en mentaal aanwezig zijn is een basisbehoefte van kinderen. Het is een voorwaarde voor ontwikkeling. Op de groep zitten, meespelen, echt aandacht hebben en betrokken zijn heeft een ontzettend groot effect op de hectiek. Je bent dan veel opmerkzamer en beter in staat om te zien en voelen wat kinderen nodig hebben. Deze momenten van extra aandacht, zorgen er voor dat de kinderen daarna weer even minder behoefte hebben aan jouw aandacht. Met als gevolg dat jij even rustig een kopje thee kunt drinken.  Door een moment met volle aandacht aanwezig te zijn bij de kinderen verkleint de kans op het spelen van politieagentje. Het is erg waardevol om rust te creëren.  

2. Herken onrust bij jezelf 

We hebben vaak de neiging om op drukke dagen letterlijk harder te lopen, dingen in rap tempo af te werken of sneller te praten. Je bedenkt je wat je allemaal nog moet doen en bent vooral bezig met dingen regelen in je hoofd. Je raakt sneller geïrriteerd en voelt je erg moe aan het einde van de dag. Rust is er eigenlijk niet bij, want daar had je geen tijd voor….tenminste dat maken we onszelf vaak wijs. Want het inlassen van rustmomenten, levert juist aandacht en tijd op. Kinderen zijn gevoelswezens en voelen dus letterlijk jou onrust. Probeer dus om van de 5e versnelling waarin je leeft terug te schakelen naar de 1e versnelling en doe alles eens wat rustiger aan. 

3. Overleg met de ouders 

Bespreek met ouders factoren die thuis merkbaar zijn die het kind rustig of juist druk maken. Ouders kunnen hun eigen kind het beste en met deze informatie kun je het kind op de groep misschien meer rust bieden.

4. Verminder prikkels

Het is natuurlijk erg leuk om veel knutselwerken in de groep op te hangen of om de radio op de achtergrond aan te hebben staan maar al deze extra prikkels kunnen er voor zorgen dat kinderen overprikkeld worden. Overprikkeling betekend dat het zenuwstelsel meer prikkels heeft binnen gekregen dan het kan verwerken. Prikkels zijn geluiden, lichamelijke sensaties, kriebelende kleding en alles wat een kind ziet en proeft en gevoelsmatig waarneemt, zoals sferen en emoties. Probeer de prikkels in de groep dus te beperken.

5. Creëer een rust hoekje

Zorg voor een rustige hoek in de ruimte. In deze ruimte kunnen kinderen zich terugtrekken en bijvoorbeeld boekjes kijken of in rust een tekening maken of kleuren.

6. Verminder in- en uitloop

Soms komt het voor dat er op de groep best veel in- en uitloop is van bijvoorbeeld ouders en leidsters. Zeker voor kleine kinderen kan dit voor veel onrust zorgen en sommige kinderen schrikken hiervan. Probeer dit dus zoveel mogelijk te beperken. 

7. De natuur in en gebruik de zintuigen

In de natuur kan een kind, spelen, ontdekken, ontspannen, door de modder rollen, dieren ontmoeten en nieuwe energie op doen. De natuur nodigt uit om in het hier en nu te zijn en kent geen oordeel over goed of fout; je bent precies goed zoals je bent. In de natuur word je rustig, je komt weer in contact met jezelf en je kunt opladen. Het laat je voelen dat je deel uitmaakt van een groter geheel, dat je in verbinding bent met de rest van de wereld. Je zult merken dat de kinderen rustiger worden en spanning kwijt kunnen. 

Loop bijvoorbeeld eens met de kinderen naar buiten, naar t park of bos en doe net alsof alles nieuw is, alsof je alles voor het eerst ziet. Vol verwondering, ontdekking, nieuwsgierigheid…. Laat de kinderen luisteren naar de geluiden die ze horen, laat hen de aarde voelen en ruik aan de bladeren en bloemen. Je zult merken dat je anders gaat kijken en kinderen zich ontspannen. 

8. Maak gebruik van yoga en massage 

Het gebruik van yoga en massage is erg waardevol. Er zijn steeds meer wetenschappelijke bewijzen dat het werkt. Kinderen ervaren meer rust, kunnen zich beter concentreren en het zelfvertrouwen neemt toe. 

Door middel van elkaar te masseren, kunnen kinderen de indrukken van de dag verwerken en los laten. Het geeft kinderen de mogelijkheid om voor zichzelf en elkaar te zorgen, elkaar te respecteren en hun grenzen aan te geven.